Blog Szefa Kuchni

19.03.2024

Dzień św. Józefa, który jest patronem wszystkich Rzemieślników, wypada właśnie dzisiaj ❤

Nasz Szef kuchni, Michał Kaczmarczyk 👨‍🍳wraz z Cech Ruda Śląska wykształcił już kilka pokoleń kucharzy👩‍🍳🧑‍🍳

My, Druidzi, składamy wszystkim pracującym i kształcącym w rzemiośle młodych ludzi najserdeczniejsze życzenia i wytrwałości w edukacji młodzieży.

Chcesz się u nas uczyć?

Zadzowń do Szefa Kuchni: 507-791-328

Zerknij do cechu: https://cechrudaslaska.pl/przygotowanie-zawodowe/

 

13.03.2024

Śląskie Rolady! Z kluskami i modrom kapustom!

Rolada

Z czego robi się śląsko rolada? Proste - z mięsa wołowego, farszu i śląskiego smaku! Bo rolady są śląskie! Tak jak kluski;) I modro kapusta!
Ale zjeść rolady - ino u nos, we Druidzie, na Frynie;)
🥰🍽🍴❤️
Droga do nas: https://tiny.pl/dm2h2
🚵‍♀️🚗🚌🤸‍♀️

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

20.02.2024

Tutaj Nasz Szef Kuchni, Michał Kaczmarczyk, będzie opowiadał o Druidowej Kuchni!

Na początek - kilka słów o samym Michale.

Absolwent technikum gastronomicznego w Rudzie Śląskiej. Uczestnik XXX oraz XXXI wyprawy arktycznej na Polskiej Stacji Henryka Arctowskiego PAN. Związany z rodzinnym miastem, Rudą Śląską. Tu stawiał pierwsze kroki zawodowe, współpracował z wieloma lokalnymi przedsiębiorcami. Wśród zainteresowań wymienia kulinarną historię Śląska. Stara się odtwarzać tradycyjne śląskie receptury, dostosowując je do wymogów współczesnego klienta. Nowatorskie podejście do kuchni śląskiej zwróciło uwagę Jury konkursu „Kucharz – odkrycie roku” organizowanego przez miesięcznik Kuchnia. Dzięki wsparciu miłośników kuchni oraz mieszkańców aglomeracji śląskiej Michał dostał się do finału ogólnopolskiego, w którym zajął II miejsce!

Pracował w wielu wyśmienitych restauracjach ns Śląsku, a od roku 2014 jest Szefem Kuchni i jednocześnie współwłaścicielem Druid Pubu. Jest także członkiem Zarządu rudzkiego Cechu Rzemiosł!

Od zawsze dzieli się swoją wiedzą i umiejętnościami kucharskimi. Spod jego opiekuńczych skrzydeł wyszło już wielu młodych Kucharzy, pracujących w całej Polsce. Na antenie Radia Katowice wspólnie z redaktorem Dariuszem Schmidtem tworzy audycję Michał Warzi i Gwarzi, w której opowiada o śląskiej kuchni.

Link do podcastu: https://podcasty.radio.katowice.pl/category/michal-warzi-i-gwarzi/